Paragrafen

Openbaarheid

Wet Open Overheid
Per 1 mei 2022 is de nieuwe Wet open overheid (Woo) in werking getreden, ter vervanging van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het doel is transparant te zijn naar de samenleving. Bij het in werking treden is een implementatietermijn van 5 jaar gesteld (tot en met 2026).
De Woo kent op hoofdlijnen drie verplichtingen:

  1. Passieve openbaarmaking: De Woo heeft de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) volledig opgevolgd. Informatie moet op verzoek openbaar gemaakt worden tenzij er uitzonderingsgronden van toepassing zijn.

Aan deze plicht voldoen we al. We richten ons nu op het beter organiseren van de behandeling van Woo-verzoeken.

  1. Actieve openbaarmaking: Overheidsorganisaties zijn verplicht om bepaalde categorieën documenten actief openbaar te maken (te publiceren). Voor andere informatie hebben we een inspanningsverplichting. Daarbij mogen we een kosten-baten afweging maken.

Deze plicht is nieuw. We richten een proces en ICT-systeem in om dit mogelijk te maken. Daarmee zullen we de verplichte categorieën documenten gaan publiceren. Hierna bepalen we welke niet-verplichte documenten zinvol zijn om te delen.

  1. Werken aan duurzame informatiehuishouding (zorgplicht). De Woo verplicht overheidsorganisaties hun (digitale) informatiehuishouding beter op orde te brengen.

Deze plicht hadden we al onder de Archiefwet. In de afgelopen jaren hebben grote projecten bovenmatig veel capaciteit van informatiebeheer gevraagd. De komende periode gaan we een inhaalslag maken.

Deze pagina is gebouwd op 10/09/2024 08:02:32 met de export van 10/03/2024 22:18:28