Thema's

Gezond wonen en leven

OPGAVE RAADSPROGRAMMA

Deurne is na Helmond de meest verstedelijkte kern van de Peel en vervult een regiofunctie in de Peel. We willen gelijkmatig meegroeien met de andere stedelijke kernen en daarbij het karakter van Deurne behouden. Dit vraagt om een afgewogen ruimtelijk beleid, gebaseerd op kwaliteit. Deurne staat voor grote bestuurlijke keuzes voor het gebruik van de fysieke ruimte. Er is sprake van spanning tussen de ontwikkeling van stedelijke kenmerken enerzijds en landelijk gebied anderzijds.
De ontwikkeling van het platteland is een belangrijk thema met een veelheid aan raakvlakken. Er zijn relaties met (volks)gezondheid, duurzaamheid, sociaaleconomisch, energie, voedsel en leegstand. Daarnaast zijn water, bodem en natuur belangrijke opgaven in ons buitengebied. Deurne wil een vitaal platteland én gezonde, leefbare kernen. Dit vraagt om structuurversterking, transitie en gebiedsgerichte (beleids)keuzes. Het terugdringen van overlast en verbeteren van het woon-en leefklimaat zijn hierin belangrijke aandachtspunten. De gemeente wil toe naar een duurzame en toekomstbestendige situatie, met oog voor innovatie. De agrarische sector is hierin een belangrijk thema. Door naast de ondernemer te staan wordt er invulling gegeven aan een passende omvorming van het buitengebied. Het doel is een hoogwaardig woon-, leef- en verblijfklimaat in een gezonde en groene leefomgeving.

Het Rijk heeft de ambitie dat de economie in 2050 circulair is. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. De circulariteit van de economie wordt in belangrijke mate beïnvloed door rijksbeleid. Deurne haakt daarbij aan bij goede initiatieven in de regio of op hoger schaalniveau.

UITGANGSPUNTEN

  • De bovenlokale functie van Deurne behouden en versterken.
  • De identiteit van Deurne behouden.
  • Inzetten op extra woningbouw, passend binnen de omgeving (zie thema Betaalbaar en divers wonen).
  • Voorzieningen op het gebied van onderwijs en zorg op peil houden, waarbij bereikbaarheid van belang is (zie thema Goede bereikbaarheid).
  • Het bestaande groen aantrekkelijker maken, om zo bij te dragen aan een optimale beleving, gezondheid en klimaatadaptatie.
  • Bij nieuwe ontwikkelingen het groen integraal onderdeel laten zijn van de plannen.
  • Gebiedsgerichte (beleids)keuzes maken op basis van kwaliteitsprofielen en de opgave van de (deel)gebieden.
  • Een duurzame en gezonde leefomgeving, die is (in)gericht op minder milieubelasting, zorgvuldig ruimtegebruik, het sluiten van ecosystemen, versterken van watersystemen en klimaatveranderingen.
  • -Duurzaam en innovatief grondgebruik stimuleren-, om bij te dragen aan een gezond bodem- watersysteem en natuur. Door zelf het goede voorbeeld te geven door onze eigen gronden zo te gebruiken, en bij de overige gronden duurzaam grondgebruik te stimuleren.
  • Een aantrekkelijk landschap en robuuste natuur.
  • Ondersteunen van agrarische ondernemers bij het stoppen, verbreden en of verduurzamen van de bedrijfsvoering en hiervoor een passende manier vinden.  
  • Het afvalbeleid tijdig (vóór 2025) evalueren, waarbij bekeken wordt in welke schaalgrootte een circulaire economie het meest rendabel is.

Aan de slag

Deze pagina is gebouwd op 10/09/2024 08:02:32 met de export van 10/03/2024 22:18:28