Paragrafen

Lokale heffingen en belastingen

De afvalstoffenheffing wordt geheven om de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval te regelen. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor hun afval.
De heffing bestaat uit een vast deel en een variabel deel. De variabele afvalstoffenheffing wordt geheven op de inzameling van restafval en GFTE (groente-, fruit en tuinafval, etensresten). Het uitgangspunt hierbij is ‘de vervuiler betaalt’ waarbij per geledigde container of storting van een 30/60 liter zak een vast bedrag betaald wordt.
Daarnaast zijn er diverse afvalstromen die gratis worden ingezameld zoals PMD (Plastic, metalen en drankkartons, glas, textiel en oud papier.
Het uitgangspunt bij afval is dat deze volledig kostendekkend is; de inkomsten uit de afvalstoffenheffing dekken alle kosten. Als aan het eind van het jaar blijkt dat er een positief of negatief resultaat is, wordt dit verrekend met de voorziening afval.

Beleidsvoornemens & ontwikkelingen

Afvaluitvoeringsplan 2022-2025
Met het vastgestelde afvaluitvoeringsplan 2022-2025 wordt uitvoering gegeven aan het ‘Afvalbeleid 2020’. De doelstellingen van dit afvaluitvoeringsplan zijn:

  1. Minder aanbod van afval door actie in te zetten op het voorkomen van afval bij inwoners.
  2. Minder restafval. We willen richting de 30 kilo restafval per inwoner.
  3. Een verdere verbetering van de afvalscheiding. Op die manier wordt hergebruik en recycling van grondstoffen nog meer mogelijk.
  4. Zuivere grondstofstromen (dus geen vervuiling met restafval)
  5. Een goede balans tussen service, milieuprestatie en kosten (de afvaldriehoek)
  6. Het behouden van een goede samenwerking met BLINK en regiogemeenten en deze verstevigen door aansluiting te zoeken bij ieders ideeën en initiatieven welke afvalpreventie en scheiding in de regio stimuleren.

Samen met de Blink gemeenten zet Deurne stappen om deze doelstellingen na te streven. Daar waar mogelijk zetten meerdere Blink gemeenten dezelfde middelen in om deze doelstelling te behalen, bijvoorbeeld de GRIP-wagen en de inzet van afvalcoaches.
We zijn op weg naar een circulaire economie, zoals ook omschreven in het ‘Afvalbeleid 2020’, om de verwerking van afval betaalbaar te houden en grondstoffen beschikbaar te houden voor toekomstige generaties.

Deze pagina is gebouwd op 10/09/2024 08:02:32 met de export van 10/03/2024 22:18:28